9 Redenen voor mannen om te starten met pilates

, ,

In mijn eerdere post op Instagram vertelde ik al dat pilates niet alleen voor vrouwen is. Mocht dit verhaal je nog niet overtuigen dan heb ik hier 9 redenen voor je waarom je ook als man (of vrouw of LHBTQ) pilates zou moeten doen:

 

1. Core training

Je hoort vaak: het is belangrijk om je core te trainen. Maar wat is je core nou precies?
Dat is het centrum van je lichaam: ofwel je buik, rug en billen. En dan met name die spieren die rondom je wervelkolom gelegen zijn, over de botten en de zenuwbanen in het midden van je lichaam. Dit zorgt voor een betere lichaamshouding en geeft minder lichamelijke klachten. Laat pilates nou bijna één en al core training zijn!

 

2. Buikspieren

Voor veel mensen een droom: die sixpack!! Helaas zorgt alleen het doen van buikspier-oefeningen niet automatisch voor een sixpack. 75% van de “abs” are made in the kitchen. De overige 25% doen de spieren. Hetgeen het niet minder belangrijk maakt om je buikspieren te willen trainen overigens! Het hebben van goede sterke buik- en core-spieren beschermen ook je onderrug. Waardoor je jezelf veel beter kunt opvangen als je valt of je verstapt, of door je rug gaat, omdat je een verkeerde beweging maakt. Bijkomende voordeel is dat je taille slanker wordt of in ieder geval lijkt door een verbeterde houding.

 

3. Rugspieren

Veel, ja heel veel mensen hebben rugklachten, waaronder ook veel mannen. Vaak trainen mannen hun rug wel, maar dan vooral die grote, oppervlakkige rugspieren. Dit kan zorgen voor disbalans en klachten. Bij pilates krijgen ook de kleinere diepliggende rugspieren volop aandacht. Zowel in je onder- als bovenrug.

 

4. Minder = Meer

Bij een pilatesles zijn geen gewichten te vinden. Als je denkt dat je alleen sterker kunt worden door te trainen met gewichten, dan ben je echt verkeerd geïnformeerd. Alleen met het gebruik van eigen lichaamsgewicht kun je al veel kracht opbouwen. Hetgeen niet wil zeggen dat ik nooit geen andere ‘speeltjes’ ? gebruik. Elastieken, kleine bal, grote bal, touwen of wat ik maar kan vinden. Ik houd de lessen wel afwisselend!

 

5. Makkelijk?

Mocht je alleen kijken naar pilates, dan lijkt het alsof het heel makkelijk is en weinig doet. Het tegendeel is echter waar!! Sommige oefeningen zien er visueel heel makkelijk uit, alsof je niets doet. Zodra je ze zelf gaat doen, ervaar je echter welke spieren je met de oefening traint en hoe zwaar dit is. Pilates draait om precisie en controle, en dit zorgt voor het grootse effect!

 

6. Stijve hark

Veel mensen roepen als excuus, en zeker de mannen, “maar ik ben nou eenmaal niet lenig, dus pilates is niets voor mij!” Echt waar, je hoeft niet lenig te zijn om pilates te beoefenen. Wel wordt er tijdens de les ook veel gestretcht. Pilates zorgt voor lange, sterke spieren en ook de flexibiliteit van je lichaam wordt getraind. En dit wil je omdat het zorgt voor minder pijn en helpt letsels te voorkomen!

 

7. Powerhouse!

Met pilates ervaar je de kracht van binnenuit, doordat je je lichaamscentrum oftewel je powerhouse traint. Zo wordt je én sterker, én slanker én verbeter je je lichaamshouding! Dit is ook een voordeel voor andere vormen van beweging: of het nu om voetbal, hardlopen, krachttraining, dansen of yoga gaat. Niet voor niets dus dat de voetbalmannen van AC Milan standaard pilates als training krijgen.

 

8. Niet voor watjes

Pilates is hard werken en met recht dus echt een work-out! Veel mannen zeggen tegen mij dat ze het te zwaar vinden! Omdat het trainen op een totaal andere manier gaat dan ze gewend zijn. Je traint al je spieren van binnenuit (weer die core hè?) en niet alleen die grote oppervlakkige spieren. Die grote oppervlakkige spieren zorgen voor dat gespierde uiterlijk, maar als je je core vergeet, heeft je lichaam daar helemaal niets aan.

 

9. Zwaar maar ook ontspannen

De juiste ademhaling is bij de pilatesoefeningen heel belangrijk. Dit om te voorkomen dat je uit de les komt met een enorme hoofdpijn omdat je je ademhaling hebt vastgezet. Met het stretchen en oefenen van de flexibiliteit tussendoor en ademhalingsoefeningen achteraf kan het ook nog helpen om de spanning bij je nek en schouders te verminderen als je onder zware stress staat door een drukke baan!

 

Schrijf je in voor een proefles en ervaar het zelf:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *